divendres, 15 de febrer del 2008

El President demana disculpes



No, no es tracta del Sr. Montilla o del Sr. Zapatero. El President que es disculpa és el de la Confederació Suïssa senyor Pascal Couchepin.

Els fets demanen un espai molt més llarg que el que em proposo escriure en el blog, però intentaré resumir sense deixar res d’important per dir.

Els protagonistes de aquesta historia son els següents:

- Pascal Couchepin, del Partit Radical o Lliberal segons és vulgui traduir.
Membre del Govern (7 membres de cinc partits diferents) i President de la Confederació per l’any 2007 (és un càrrec honorífic i rotatori que dura un any)

- Christoph Mörgeli, parlamentari del Partit Popular Suís situat molt a la dreta. Escriu cada setmana un article en una prestigiosa revista i que sempre és motiu de polèmica.

En una reunió d’un Grup de Treball del Parlament, el senyor Couchepin va fer un joc de paraules amb els noms Mörgele i Mengele. Recordem que Josef Mengele era un metge que al camp de concentració de Auschwitz va fer experiments mèdics amb presoners i se’l va trobar responsable de la mort de milers de jueus internats.

Els esdeveniments es van precipitar després que es va conèixer públicament, sense detalls, la suposada capciosa errada del President Couchepin. En una nota a la premsa, el seu partit va disculpar l’errada com un problema degut almenys en part a que el senyor Couchepin parlava en alemany mentre que la seva llengua materna és el francès.

El Partit del senyor Mörgeli, molt necessitat de llepar les ferides de les darreres derrotes polítiques, va donar a la premsa del diumenge un extracte literal de la gravació de la reunió, on es pot llegir que no va ser exactament una errada sinó més aviat un poli-acudít amb poca traça.

El dimarts, el President en persona i en un acte públic va demanar disculpes a tots els ciutadans de Suïssa per els inconvenients que les seves paraules van causar, principalment als seus companys lliberals.

El senyor Mörgeli no accepta les disculpes ja que no estan dirigides a ell. Paral•lelament, resulta que les reunions del grups de Treball del Congrés son secretes i per tant la publicació d’extractes literals està penada. El „show“ que durarà encara un temps està a mig camí entre divertit i lamentable. Suïssa necessita un Partit Radical fort per que el centre polític no s’esvaeixi, i el Partit Popular (autoexiliat a l’oposició el mes de desembre 2007) aprofita qualsevol ocasió per reafirmar més i més les seves posicions d’extrema dreta. En un altre país tot això afavoriria els partits d’esquerra. A Suïssa probablement farà baixar la participació a les votacions que tres o quatre vegades a l’any tenim. Les properes seran el dia 24 vinent. Us tindré al corrent.