dimecres, 29 d’octubre del 2008

Monarquia discriminant


S'ha publicat la noticia que el Primer Ministre de la Gran Bretanya, Gordon Brown, ha encarregat a un grup parlamentari començar un procés que porti a suprimir dues normes de la Constitució d'aquell país.

La primera és la que diu que els catòlics estan exclosos d'accedir al tron, fins i tot si estan casats amb un o una catòlica encara que ells siguin anglicans. El fet que la Corona britànica mantingui unides la representació de l'Estat amb la representació de l'Església Anglicana és un anacronisme que només s'ha aguantat per el tradicionalisme innat del súbdits, peró que a la vista del comportament personal del membres de la família reial, no s'aguanta ni amb agulles. Suposo que l'idea de la supressió d'aquesta relíquia històrica tindrà molts opositors i per tant no puc augurar cap èxit a l'iniciativa del senyor Brown encara que m'agradaria el contrari.

La segona tracta de la supressió del principi de que el primogénit baró sigui l'hereu al tron, per damunt de les eventuals germanes nascudes abans que ell. Es un principi discriminatori, contrari a totes les lleis i convenis que parlen dels drets fonamentals de les persones ja que sense excepció sempre es condemna la discriminació per raó de sexe. Aquesta discriminació legal en tant que inclosa a la Constitució, però il·legal en tant que contraria al dret universal, no és exclusiva de la Gran Bretanya. Sense anar més lluny, a Espanya també existeix i és una vergonya que ningú gosi tocar aquest tema amb decisió de canvi, cosa fàcil en una Constitució bastant nova i per una monarquia creada sota el franquisme i per tant sense massa llast de passat històric, com és el cas de la monarquia britànica.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

El Regne Unit no té constitució escrita...

Anònim ha dit...

......peró tenen tres bases “constitucionals”: el dret comú, el dret estatuari i les convencions.
Parteixen de la Carta Magna, del 1215, després amb els Drets Fonamentals del 1689 i finalment l'Acta de Reforma del 1832.
Encara que el dret comú tampoc ha estat mai definit, són els jutges els que l'apliquen basats en precedents legals o en costums. Les convencions son elements històrics que han permès al país de ser governat . Tot aquest conjunt de normes i lleis no escrites formen el que se'n pot dir Constitució.
Si ells, sense articles escrits, son capaços de modificar fets i costums amb base històrica (o almenys tenen el “valor” de parlar-ne), amb molt més motiu poden fer-ho altres països amb Constitució articulada .