divendres, 2 de gener del 2009

L’esport espanyol i el dopatge



Un dels més prestigiosos periodistes esportius alemanys, Oskar Beck, que publica principalment al diari „Stuttgarter Nachrichten“ de Stuttgart, ha escrit un article on critica durament l’esport espanyol respecte al problema del dopatge.

És un article molt extens, de manera que només donaré alguns passatges amb l’intenció que no resultin deformats al estar fora del context general de l’article.

Diu el senyor Beck que Espanya ha tingut un any 2008 ple de bons resultats : futbol, tennis, Formula 1, ciclisme… però que les ombres que el dopatge del esport espanyol projecta són més que inquietants. Parla del Doctor Marcos Maynar, de la Universidad de Extremadura, acusat a mitjans d’any de col•laborar a que els ciclistes puguin controlar millor els controls antidopatge, amb l’excusa de fer uns treballs per l’universitat. El Doctor Maynar va rebutjar tota implicació, però l’afer s’ha silenciat de tal manera que ha passat a l’oblit. Com també s'han oblidat els casos de dopatge dels esportistes Maria Isabel Moreno, o Beltran o Nevada.

També comenta les acusacions fetes al Doctor Eufemiano Fuentes, que la justícia espanyola no va tirar endavant per manca de base legal. Sembla ser que les llistes dels „clients“ del Doctor Fuentes, amb noms de esportistes coneguts del futbol, tenis, atletisme i altres esports, han passat també al racó del oblit.

L’article del senyor Beck dona opinions i testimonis de gent important dins l’esport europeu i deixa anar molts dubtes sobre la voluntat de les autoritats espanyoles corresponents de destapar l’assumpte. Per acabar cita les paraules de l’esposa del Doctor Fuentes, la senyora Cristina Pérez, que diu textualment : „ Jo podria ensorrar l’esport a Espanya si fes públic tot el que sé“.

Llegim al Hamlet de Shakespeare que „Quelcom a Dinamarca fa pudor de podrit“. Potser a Espanya també.