dissabte, 10 de gener del 2009

Qui pot aturar l’atur?


Les darreres xifres de l’atur a Espanya confirmen el que tothom suposava, excepte el govern central fins fa ben poc.

Les coses a Suïssa no van tampoc massa bé, encara que el percentatge d’atur „només“ és del ordre del 3% que comparat, per exemple, amb el de Alemanya (7,4%) o amb el d’Espanya (13,4%) no sembla molt, però que en un país poc preparat a perdre qualitat comença a inquietar.

Per primera vegada s’han donat a Suïssa les dades de l’atur diferenciant el afectats per nacionalitats. El resum és el següent:

- L’atur entre suïssos és del 2,1 % i entre estrangers del 6,1%
- Per nacionalitats, els alemanys tenen un 3% d’aturats, els francesos un 4,6%, els italians 3,8%, els austríacs 2,9 % i els procedents de l’antiga Iugoslàvia un 7,5% entre moltes altres nacionalitats.

Un primer cop d’ull permet de posar en evidència que les persones de països amb un idioma oficial a Suïssa (que de fet són els veïns), ho tenen millor. Segurament no és només un problema d’idioma ja que es de suposar, coneixent les estructures d’origen, que arriben a Suïssa amb un ofici aprés o amb algun tipus de diploma sota el braç. Això, fora d’algunes excepcions, no és el cas de gent procedent dels Balcans i d’ indrets de l’Africa i Asia.

Paral•lelament, l’inflació a Suïssa és del 0,7%, molt millor que a la Zona Euro on és del 1,6%. Aquest fet ajuda a suportar millor la crisi, encara que no dona garanties a mitjà terme.

Ara els experts ens parlen del perill d’una deflació i el ciutadà que entén de economia poca cosa més que la diferencia a final de mes entre el que guanya i el que gasta, es posa les mans al cap i demana explicacions clares del perquè em arribat a aquest punt i perquè ningú a avisat amb temps i ha intentat corregir la tendència.