divendres, 13 de març del 2009

La increïble historia d'una Caixa d'Estalvis



Trogen és una petita població a mitja hora de tren de la ciutat de Sankt Gallen, a l'oest de Suïssa.
Els 1688 habitants de Trogen només disposen d'una institució financera o bancaria que és la Sparkasse Trogen (Caixa d'Estalvis de Trogen) fundada l'any 1821. Amb tota seguretat el Banc més petit de Suïssa per no dir del món. La seva estructura és la següent : tres consellers honorífics amb funcions de control, un President i una Directora executiva (foto). Les dues persones que estan a sou són els dos darrers i entre ells dos es reparteixen un lloc de treball del 50%, és a dir que el President treballa mig dia per setmana y la Directora treballa unes 14 hores setmanals. Els President guanya 3.000 Euros i la Directora 15.000 Euros .No cada mes sinó a l'any.

En els estatuts fundacionals es diu que la finalitat de la Caixa és la de « acceptar estalvis, administrar-los i donar interessos correctes que fomentin el sentit de l'estalvi ». Malgrat la crisi general, la Sparkasse Trogen va tancar l'any 2008 amb beneficis record en un temps en que els grans bancs tanquen amb pèrdues multimilionàries. La Caixa disposa de uns 12 milions de Euros de capital, que és més o menys el que el gran banc UBS gasta en targetes de visita i paper d'escriure en un any.

La Sparkasse Trogen només fa dos tipus de operacions : comptes d'estalvi i crèdits hipotecaris. No donen targetes de crèdit, no tenen operacions per Internet ni treballen amb divises estrangeres. Tampoc especulen amb accions a la Borsa ni amb altres productes de risc. Naturalment estan sotmesos a la llei suïssa bancària, amb tots els drets, obligacions i garanties. Per ara disposen de 995 comptes d'estalvi i la caixa de caudals est à col-locada al celler de la casa de la Directora : a l'interior no hi ha diners sinó només certificats de les obligacions i els documents hipotecaris amb els que la Caixa treballa.

Es reconfortant constatar que molt sovint les coses més senzilles funcionen de manera impecable. Per alegria dels clients de la Sparkasse Trogen que fins ara mai han perdut un sòl cèntim.