dijous, 19 de març del 2009

Recordant els mestres




Ahir, remenant papers vaig trobar una capsa, la capsa que tots tenim arraconada i que només obrim cada quinze o vint anys. A l'interior, entre altres coses oblidades, vaig trobar un quadern amb notes de l'escola.

Es tracta d'un quadern no massa gran, folrat amb paper de color blau fosc i amb una etiqueta amb el meu nom. A l'interior, moltes pàgines amb qualificacions que van de l'octobre de l'any 1956 fins el juny de 1957, a raó d'una pàgina per setmana. Són les notes del quart curs de batxillerat a l'Acadèmia Menendez-Arango del carrer Jaume I de Manresa. L'any següent vaig anar a l'Institut Lluís de Peguera on vaig fer el Batxillerat Superior i el curs preuniversitàri.

Tot el quadern està escrit en castellà, com era obligació llavors. És molt interessant repassar les asignatures, que literalment eren : « Matemáticas, Latín, Fisica y Quimica, Literatura, Francés, Religión, História » a més de « Conducta » i « Aplicación ».
També una vegada per setmana venia a l'Académia el senyor Carbó, amb camisa blau marí i corbata negra, a impartir una hora de Formación del Espiritu Nacional. En realitat era per cantar les excel-lències de José Antonio, Ledesma Ramon, Onésimo Redondo i altres "salvadors de la pàtria". Tinc d'agraïr als germans Menendez-Arango la seva decisió de no incloure la FEN entre les notes del quadern, encara que era obligatori passar l'examen a la fi del curs.

A la primera pàgina del quadern, vaig copiar amb ploma,tremp i tinta, les normes generals que l'Academia dirigia als pares, i que textualment diuen:
“ La puntuación es como sigue: 0 muy mal, 1-2-3 mal, 4 suspenso, 5 aprobado, 6 casi notable, 7 notable, 8 casi sobresaliente, 9 sobresaliente, 10 Matrícula de Honor.
Se ruega encarecidamente a los padres que hagan mucho caso a las notas semanales que reflejan el estudio y aplicación de su hijo durante la semana, y se les recomienda que para ayudarnos en esta labor de estímulo, premíen o sancionen a sus hijos con los medios que cren más oportunos y eficaces.
Observación : Una calificación inferior a 5 equivale a un suspenso sin compensación de ninguna clase. Si una asignatura flaquea con notas inferiores a 5 se han de poner todos los esfuerzos para superarle pués en caso contrario el final seria fatal. Se aconseja que durante el domigo o sábado por la tarde permanezcan en sus casas estudiando la asignaturas suspendidas”.


Gràcies Joan, Pere i Ramon Menendez-Arango! Us tic molt presents per la vostra impecable vocació de magisteri! Sembla que era ahir, i ja han passat més de 50 anys!.