dijous, 30 d’abril del 2009

Les ciutats amb millor qualitat de vida



He llegit un avanç de la llista de ciutats del món que cada any publica l'empresa consultora internacional Mercer. La llista ordena 250 ciutats per ordre de qualitat de vida, segons 39 criteris.

Entre els criteris que més punts atorguen hi trobem factors polítics, socials, econòmics i ecològics. També es considera la seguretat personal dels habitants, la cobertura sanitària, l'educació i les ofertes de transport.

Les 10 primeres ciutats d'aquest any són :
1. Viena
2. Zuric
3. Ginebra
4. Auckland
5. Vancouver
6. Düsseldorf
7. Munic
8. Frankfurt
9. Berna
10. Sydney

Primera constatació : Tres ciutats alemanyes, tres ciutats suïsses i una de Àustria, de Nova Zelanda, de Austràlia i de Canadà. No hi ha cap ciutat francesa, ni anglesa, ni italiana, ni dels Estats Units ni d'Espanya.

També es pot argumentar que viure, lo que se'n diu viure, ni hi ha res com Espanya o Itàlia on la gent és més feliç amb menys. Potser si ; però potser també és possible que el fet de creure això freni possibles millores.

Com tots els rankings i totes les estadístiques, aquesta és discutible. Però malgrat els defectes probables, convé que alguns responsables mirin quins punts poden millorar-se per tal de que els habitants de la seva ciutat visquin millor. Encara que no entri a fer part de les 10 primeres.