dissabte, 25 d’abril del 2009

Més presència catalana



El dimecres dia 14 vaig escriure sobre la presencia de Catalunya al poble de Zofingen amb motiu del Dia Mundial del Llibre, organitzant una trobada d'infants per parlar i conèixer Joan Miró.

Ahir divendres, la mateixa Biblioteca Municipal de Zofingen va promoure un acte enològic-cultural sobre Catalunya. La directora de la Biblioteca, la senyora Cécile Vilas (filla d'un català) va fer una presentació amb projeccions sobre Catalunya, on no va deixar cap aspecte (històric, polític, cultural) sense explicar, lligant els temes i apuntalant la personalitat de Catalunya, el català i els catalans.

La part final de la conferencia la va dedicar la senyora Vilas a presentar alguns dels llibres escrits per catalans que figuren al catàleg de la Biblioteca, naturalment traduïts al alemany que és la llengua de la nostra regió. Va destacar Sagarra, Rodoreda, Montserrat Roig, Carme Riera, Pàmies, Monzó i d'altres. Per cert que va tenir la bona idea de donar al públic assistent un petit catàleg amb tots els llibres d'autors catalans amb la referencia de títol, editorial, any de publicació i número de referència de la Biblioteca, per tal de facilitar la seva ubicació. La sorpresa va ser el comprovar que 76 llibres estan dins del catàleg català. Gens malament en un poble de 10.000 habitants a Suïssa !. Em pregunto si a Espanya, per exemple, els pobles de 10.000 habitants amb biblioteca poden oferir tanta literatura en català (traduïda naturalment !).

Paral•lelament, un negoci important de vins de la ciutat va oferir degustació gratuïta de vins i caves catalans, de manera que després de la conferencia de la senyora Vilas, va ser interessant « petar la xerrada » en petits grups, al voltant de productes de la nostra terra.

Coses senzilles que permeten mantenir l'esperança de que poc a poc podem, amb l'ajut de moltes senyores Vilas, fer conèixer el nostre patrimoni històric i cultural sense massa soroll polític o mediàtic, però amb eficiència.