dimecres, 29 d’abril del 2009

Negres pronòstics per el turisme




Ara que l'estiu s'acosta, comença a preocupar la més que segura recessió que el sector turístic patirà arreu d'Europa.

Tant Suïssa com Espanya reben una gran quantitat de turistes alemanys i són justament ells els que probablement més deixaran de viatjar aquest any, junt amb els espanyols.
La consultora Boston Consulting Group ha fet durant el més de març una enquesta sobre vacances, viatges i despeses preguntant a uns 5000 europeus d'Alemanya, Gran Bretanya, França, Itàlia i Espanya. Els resultats són realment poc animadors.

Un 52% dels alemanys preguntats es diu poc disposat a viatjar, percentatge només superat per Espanya, amb un 54%. A la pregunta de si disminuiran les despeses per hotel i menjar, els espanyols estàn al davant amb un 65%, seguits dels francesos (55%) i els alemanys (38%).

Es pot argumentar que com que Espanya ja té hotels, platges i bon clima, és natural que en temps de crisi els espanyols decideixin quedar-se al seu país i no anar al estranger. Fals !. A la mateixa enquesta, els italians ( que també tenen hotels, platges i bon clima) diuen que només un 26% està disposat a viatjar menys ( la meitat que els espanyols) i només un 37% baixarà les despeses de dormir i menjar ( un 40% menys que els espanyols).

Una vegada més Itàlia sorprèn per la seva bona disposició a ignorar els problemes financers, almenys a l'hora de contestar enquestes.

De qualsevol manera, enquesta si o enquesta no: la baixada de turistes a tot Europa es farà sentir molt perquè també ens visitaran menys asiàtics i americans. A la manca d'ingressos s'ha d'ajuntar un descens en les contractes de treball dins del sector turístic, que originarà un atur sectorial galopant.

Ja ens estan amargant el bon temps abans de que arribi.