dimarts, 30 de juny del 2009

Benvolgut José Montilla...


Honorable President Montilla: La veritat és que em costa escriure José perquè atès el càrrec que exerceix, a mi, espontàniament em surt Josep. Però ho entenc, vostè va néixer a la província de Còrdova i a casa i els amics sempre li han dit José o fins i tot Pepe. El nom, realment, no fa l’home; només he dit això de Josep per una qüestió superficial d’estètica, si em permet l’expressió.

Vostè va accedir al càrrec malgrat no ser el seu el partit més votat i haver perdut 250.000 vots i 5 escons, gràcies a un tractat de governabilitat amb ERC i amb ICV. Tot legal, de manera que no li discutiré mai el dret que té a ser President de la Generalitat encara que vostè, persona sensible, segur que és el primer en saber la fragilitat del poder adquirit a base de compromisos post-electorals.

La gran sort que vostè te és que ERC no «molesta» massa dins del Govern, ja que es conforma en tenir una certa representativitat amb el senyor Carod-Rovira (essencialment en temes secundaris) i ICV és un conglomerat de petits grups que a l’ombra del poder semblen trobar-si bé, amb algun crit descontrolat de tant en tant però sense massa transcendència real.

El pitjor problema del PSC (vostè n’és el Primer Secretari) és, al meu entendre, l’escassa diferenciació amb el PSOE. Com que el PSOE, al Congrés dels Diputats, necessita els vots del PSC, acostuma a fer-li festes i pessigolles que serveixen per distreure però que no es corresponen a fets concrets de total col·laboració. Vostè, President, sap perfectament que el PSOE cada dos per tres els fa beure a galet, i els omple de promeses incomplides i de bons mots que el vent s’emporta.

Catalunya, com tota democràcia, per ser sòlida necessita alternatives polítiques clares i fortes; a Catalunya, una esquerra socialista no depenent de Madrid és necessària per manar amb visió catalana quan guanyi o per fer oposició amb la mateixa visió quan perdi.

President Montilla, planti cara a Madrid quan tornin a venir a distreure’l amb jocs de mans. Vostè, el PSC i Catalunya hi guanyaran.

Rebi una respectuosa salutació de Suïssa estant.