dilluns, 17 d’agost del 2009

La bruticia a les ciutats



El problema és general: les ciutats són cada vegada més brutes. Tirar a terra papers, llaunes, envasos i burilles de cigarreta sembla una cosa normal malgrat el nombre cada vegada més gran de papereres i cendrers tant al carrer com a l’entrada de moltes botiges o empreses.

Fins i tot a Suïssa, paradigma de la netedat, ha arribat l’onada de brutícia i deixadesa que alguns consideren una conseqüència de l’emigració descontrolada, sobretot de gent de països on la netedat pública es desconeix, mentre que per altres és el resultat de la deficient educació tan a nivell familiar com escolar on la tolerància domina els principis.

Sigui com sigui, algunes ciutats suïsses han decidit prendre mesures radicals, com és el cas de la ciutat de Baden, no massa lluny de Zuric, coneguda per ser la base de la multinacional ABB, i que vol que els seus 16.000 habitants tinguin millors condicions.

Amb l’augment d'establiments que serveixen menjar i begudes en envasos de plàstic o cartró, l’augment de brutícia és enorme. El fet de tirar a terra o deixar abandonat un envàs o una llauna (l’ anomenat “littering”) suposarà a Baden una multa de gairebé 30 Euros. Si les deixalles són d’un volum més gran, fins a 5 litres, la multa puja a 60 Euros. Fins i tot tirar una burilla a terra abans de pujar a l’autobus es multarà amb 30 Euros ja que a cada parada es poden trobar cendrers.

Una patrulla civil de la policia municipal anirà als llocs estratègics de la ciutat, també a hores de nit i sobretot els caps de setmana, per multar a qui agafin tirant brutícia a terra. A Baden es recullen 550 tones per any de deixalles urbanes, és a dir uns 30 quilos per habitant que és una gran quantitat absoluta i relativa.

Com que la gent no és disciplinada, no ha quedat altre solució a les autoritats municipals que multar, amb l’esperança que pagant s’ arribarà a tenir més respecte pels espais públics, i la ciutat lluirà la netedat que tenia fa una dotzena d’anys. Ja veurem els resultats.

1 comentari:

Anònim ha dit...

tant de bo a les ciutats de catalunya es fes el mateix. Jo sóc de Lleida i aqui cada dia hi ha més bruticia i deixadesa.