dimarts, 11 d’agost del 2009

Privilegis dels ministres (primera part)




La dimissió d’un Conseller federal (Ministre) i el consegüent ball de candidats, ha portat a primera pàgina l’atractivitat, el llast i els privilegis d’un càrrec tan alt.

Comencem per recordar que a Suïssa el govern està format per set persones, els Consellers Federals i que per simplificar anomenaré Ministres, actualment de cinc partits diferents (2 del Partit Socialista, 2 del Partit Lliberal, 1 del Partit Popular Cristià, 1 del Partit Popular i 1 del Partit Burgés Democràtic que és una escissió del Partit Popular).

No existeix cap Cap de Govern i les decisions del Consell de Ministres són del Consell i no de cada un dels ministres o ministeris. Això significa que, sovint, un ministre ha de defensar com a membre del Consell alguna llei que el seu partit i fins i tot ell mateix no recolza. És un exercici molt difícil però molt instructiu de solidaritat, del treball en comú i un factor d’estabilitat a nivell nacional.

Doncs bé, els Ministres a Suïssa disposen de certs privilegis inherents al seu càrrec, com és natural, i que és molt interessant de comparar amb els que disposen els ministres de l’estat central i potser fins i tot els consellers del govern català.

Cada ministre suïs te un vehicle oficial (un Mercedes S340) amb xofer per fer els seus desplaçaments a reunions o actes públics oficials. L’esposa (o el marit) poden també fer ús del cotxe i el xofer però només si el viatge està directament lligat a un acte de representació del Consell Federal.

Pels desplaçaments personals (un ministre pot anar on vulgui conduint ell mateix, fins i tot de vacances a la Costa Brava) disposa d’un cotxe de la classe mitja-alta, és a dir d’un preu als voltants dels 60.000 euros, i de lliure elecció. No tots el ministres han fet ús d’aquesta possibilitat, com per exemple el darrer arribat Ueli Maurer, que continua conduint cada dia el seu Subaru Legacy.

Per desplaçaments ràpids entre dos llocs allunyats, els ministres disposen dels helicòpters de l’exercit i del petit jet del govern. No existeixen restriccions en l’us a l’interior del país però ja es preocupen els ministres, per raons ecològiques i econòmiques, de tenir el mínim de necessitat d’arribar a algun lloc amb helicòpter o jet. Els viatges a l’estranger els fan amb el petit jet o amb els vols standard de la companyia Swiss. Pels desplaçaments privats, disposa cada ministre i esposa o marit d’un descompte especial a la Swiss.

Demà continuarem amb temes interessants com el sou, la jubilació, la vivenda i altres.