dimecres, 9 de setembre del 2009

Espanya no és competitiva



El prestigiós WEF (World Economic Forum), que entre altres coses organitza la trobada anual a Davos on es reuneixen tots els que realment remenen les cireres en aquest el nostre món, ha publicat el seu report anual sobre la competitivitat dels països (The Global Competitiveness Report 2009-2020).

Un report d’aquest tipus és obra d’un equip, però a la capçalera figura el senyor Klaus Schwab, fundador del WEF, i el nostre Xavier Sala i Martin, com a membre de la Universitat de Columbia i cap del Global Competitiveness Network.

Els criteris seguits per establir la llista de competitivitat entre països es resumeixen en 12 punts (sic): Institucions, infraestructura, estabilitat macroeconòmica, salut i educació primària, educació superior i entrenament, eficiència del mercat de productes, eficiència del mercat del treball, sofisticació del mercat financer, disponibilitat tecnològica, volum del mercat, sofisticació dels negocis i finalment innovació.

La llista de 133 països l’encapçala Suïssa amb un índex de 5,60 sobre un màxim de 7 punts i la tanca Burundi amb 2,58 punts.

Espanya ocupa el lloc 33 amb 4,59 punts perdent 4 llocs respecta a la llista del 2008-2009. No cal afegir cap comentari perquè ja s’ha dit moltes vegades que Espanya és el pitjor país de l'EU en aspectes d'economia, enfrontament a la crisi mundial i mercat del treball o sigui atur.

És molt interessant de veure que, apart les conegudes economies fortes del món, països que de primera vista es podrien considerar inferiors a Espanya, estan més endavant. Per exemple Àustria al lloc 17 amb 5,13 punts, o Irlanda al lloc 25, o Xile al lloc 30. Espanya està a només dècimes de punt per sobre de Xipre, Estònia i Eslovènia.

És d’esperar que el govern central demostri que no només disposa de persones amb discursos brillants sinó que també disposa d'idees per sortir del forat.