divendres, 9 d’octubre del 2009

El ministre barrut


Una de les veus més fortes que es van fer sentir després de la detenció de Roman Polanski a Zuric va ser la de Frédéric Mitterrand, Ministre de la Cultura francés.

D’entrada sembla normal que un ministre de cultura defensi un home de cultura i amb més motiu si ambdós tenen la mateixa nacionalitat. Peró les coses s’han complicat.
La lectura a la televisió d’uns passatges del llibre « La mauvaise vie» ( La mala vida), publicat l’any 2005 per Frédéric Mitterrand a les edicions Robert Laffont, ha obert una polémica que no sabem com acabarà.

En el llibre en questió Mitterrand escriu sobre viatges a Thailandia per practicar el turisme sexual, concretament amb « garçons », és a dir nois. L’homosexualitat de Mitterrand és coneguda i per tant ningú va extranyar la temàtica. El llibre parla de compra de favors sexuals i per tant per molts lectors és una apología del turisme sexual i fins i tot potser de la pedofilia.

El tema és molt delicat i ahir al vespre Mitterrand va dir a la televisió francesa que de cap manera accepta el turisme sexual i la pedofilia i que mai va tenir sexe amb menors d’edat.

Tot l’escandol que ara ha començat potser portarà a la dimissió de Mitterrand, encara que ell diu que compte amb el suport del president Sarkozy. La seva entrada al govern va ser un cop d’efecte molt gran vist el cognom del ministre i la seva apartenença al partit socialista.

El que no necessita Polanski són advocats del tipus Mitterrand que no tan sols no apaguen la polémica sino que l’encenen per un altre costat.

Un lector em comenta que Polanski va fugir dels Estats Units perque després d’arribar a un acord amb l’acusació, un jutge volia una detenció de tres mesos prèvia al judici. L’acord amb l’acusació , que segurament era pagar per callar, és perfectament legal. Peró si els advocats de Polanski no han sabut portar el cas a bon terme després de 30 anys, no serà ara culpa de Suïssa l’extradició estrictament conforme als convenis intrenacionals. Tot és molt penós i es trist que la justicia, als Estats Units i arreu, sigui tant lenta.