dimecres, 14 d’octubre del 2009

ZP : la visita intrascendent


La visita que el president del govern espanyol senyor Rodríguez a fet a la Casa Blanca és un excel•lent exemple de manipulació favorable d’una noticia.

La rebuda de Zapatero per part del president Obama ha estat molt propagada a Espanya després de la llarga espera a ser rebut durant l’època Bush. Bàsicament Obama ha rebut a Zapatero per tres motius: per la propera presidència rotativa de l'UE, per la decisió del govern espanyol d’enviar més soldats a l’Afganistan i per la disponibilitat a rebre alguns presoners de Guantánamo quan la presó tanqui (es parla de tres a cinc presoners).

Segons l’agenda del president Obama el programa va ser molt curt i poc significatiu: rebuda al migdia amb fotos i una petita xerrada al despatx oval (total 15 minuts) i un dinar a les 12.15 h junt amb les delegacions dels dos països. A les 13.05h els dos presidents van donar una rebuda curta a la premsa. Com es pot veure, bastant menys de dues hores amb dinar inclòs.

Lo més sorprenent és que segons la premsa espanyola, els dos presidents van parlar de tot: Afganistan, Guantánamo, les energies renovables, el món àrab, el conflicte d'Israel amb Palestina i embolica que fa fort. Si tenim en compte que ni Zapatero parla l’anglès ni Obama l’espanyol cal suposar que les dues traductores van tenir molta feina i que el temps real de conversa entre els dos dirigents va ser molt escàs si a cada frase si afegeix el temps de traducció.

La premsa dels Estats Units no ha donat molt relleu a la visita. Ni el Washigton Post, ni el New York Times ni el US Today d’avui dediquen massa espai a la trobada que cal veure com un acte de bona educació més que no pas una entrevista transcendent. Amb tot i això segur que serà aprofitada per donar una mica de llustre a la més aviat grisa actuació de ZP els darrers temps.

El mateix dia a la tarda es va celebrar a Washigton una «Fiesta Latina» amb molts artistes hispanoamericans com Gloria Estefan, José Feliciano i altres, amb la presencia de l’esposa del president Obama. Zapatero va ser absent de l'acte perquè ja estava sortint dels Estats Units per visitar l’Orient Mitjà.

Com deia la faula que segurament ZP també va llegir a l’escola: « Tantas idas y venidas / tantas vueltas y revueltas/ quiero amigo que me digas/ ¿son de alguna utilidad?».