dimarts, 2 de febrer del 2010

Alemanya tracta amb lladres


L’história és recent i potser coneguda d’algun lector: un per ara desconegut individu ha proposat al govern alemany les dades detallades dels comptes bancaris a Suïssa d’un miler i mig de ciutadans germànics. El preu: 2,5 milions d’euros.

Les reaccions a a questa proposta són molt diverses, tant a Alemanya com a Suïssa. D’una part hi ha els que no volen tractar amb lladres (disposar il•legalment de les dades permet suposar que s’han robat), i per l'altre els que defensen la compra ja que els que veritablement han comés un acte delictiu són els que han obert comptes a Suïssa sense declarar les quantitats al fisc alemany.

El diguem-ne lladre de dades ha donat els detalls de cinc comptes com a mostra, per tal de «fer l’article» i arribar aviat a l'acord de compra.

Suïssa i Alemanya estan discutint un nou tractat bilateral sobre els impostos que també regula l’ajut que Suïssa donaria a Alemanya en cas de diners no declarats a l’origen i sempre que la justícia ho demani. Aquesta oferta pot afectar les darreres reunions previstes pel mes de Març, i tothom va de bòlit.

Cal dir que existeix un precedent: l’any 2007 Alemanya va comprar a un empleat bancari per 4,2 milions d’euros informacions sobre comptes oberts a la banca LGT de Liechtenstein. Gràcies a aquestes dades, l’estat alemany va ingressar 127 milions d’euros d’impostos amagats. És natural que ara, amb Suïssa, algú del govern de Berlín faci el compte de la vella i prengui una decisió a favor del lladre de dades.

Realment, les últimes noticies són que el govern alemany comprarà les dades i bona nit cargols. El govern suïs diu que no col•laborarà amb Alemanya en qüestions fiscals basades en un robatori, de manera que ja tenim un altre motiu per posar el sistema bancari en quarantena.

Acabarem per donar a les facultats d’economia un màster amb la titulació de «Lladre de camí ral», ja que sembla que entre les dades dels bancs i els pirates de Somàlia s’obren nous camins per arribar a fer diners sense massa esforç.