dissabte, 6 de febrer del 2010

La mala imatge de Suïssa



Molta gent creu que Suïssa és com un paradís a la terra, on la gent “és neta i noble, culta, rica, lliure, desvetllada i feliç” com deia el poeta Espriu.

Tot i que en moltes coses Suïssa és (encara) un món apart, més respectuós, més democràtic, més culte, més net i menys sorollós, pateix avui dia una crisi gairebé d’identitat que preocupa i demana molta intel•ligència política per no permetre que els danys d’imatge avancin.

Ara per ara, Suïssa manté divergències importants amb molts països. Amb Líbia encara no s’ha resolt el problema dels dos homes de negocis suïssos “segrestats” amb excuses judicials quan en el fons es tracta per Líbia de venjar la detenció a Ginebra d’un fill del president Gaddafi. Ja he escrit al blog sobre això.

Amb els Estats Units, el conflicte és important ja que el govern americà demana informacions sobre 15.000 comptes bancaris de ciutadans americans al temps que acusa principalment al banc UBS d’haver ajudat a la fugida de capitals i amenaça amb dificultar o esborrar les activitats d’aquest banc als Estats Units si no reben les informacions demanades.

Fa pocs dies vaig escriure sobre l’oferta rebuda pel govern alemany d’un CD amb dades sobre 1.500 comptes bancaris de ciutadans alemanys. Finalment el govern d'Angela Merkel ha decidit comprar per 2,5 milions d’euros les informacions al que les va robar, a l’espera que aquestes dades permetin al fisc cobrar més de 100 milions d’euros d’impostos retroactius sobre capital fugit.

Avui s’ha sabut que el el govern de Baden-Würtemberg ha rebut una oferta per un CD que conté dades de comptes bancaris de diversos bancs i asseguradores, de manera que ja s’ha obert la veda per la caça il•legal de detalls bancaris fins ara conservats amb un silenci i una discreció exemplars.

Aquest blog ja va enterrar el secret bancari fa molts mesos, i escrit està. Ara per ara hem de dir que la banca helvética ja no pot oferir el secret com a argument sinó la seguretat i les bones inversions, que són la base del rendiment. La transparència s’imposa d’ara en endavant i segurament, en aquest aspecte, Suïssa pot oferir molt i aconseguirà retrobar la imatge que mereix.