dilluns, 8 de març del 2010

Intel·ligència, política i religió


El psicòleg Satoshi Kanazawa ha publicat un estudi al „Social Psychology Quarterly“amb el títol de “Why Liberals and Atheists Are More Intelligent ( “Perquè els lliberals i els ateus són més intel•ligents “). No cal dir que només llegint el títol em van entrar ganes de saber més sobre l’estudi en questió.

El senyor Kanawa s’ha basat en un seguiment a llarg temps de 15.000 persones i ha arribat a certes conclusions seguint el anomenat Savanna Principle, altrament dit amb una hipòtesi sobre el quocient intel•lectual (IQ) basada el el principi Savanna i en la teoria de l’evolució de la intel•ligència general.

Els resultats diuen que les persones de tendència política conservadora i els homes i dones amb principis religiosos ferms tenen un quocient intel•lectual més baix que els de tendència política progressista i els ateus. Caram!

L’explicació de l’estudi és que la intel·ligència permet deixar enrere els valors tradicionals i obrir-se a nous coneixements i experiències. Dit d’altra manera, els conservadors i els de fe religiosa queden intel•lectualment parats ja que es conformen amb les respostes que consevadurisme i religió els donen, i per tant no fan ús de la intel•ligència per anar a cercar altres camps on augmentar l’horitzó.

Qui més qui menys coneix persones conservadores i religioses molt intel•ligents, i d’altres anomenats “progres” bastant ases, i també el contrari.

Trobo molt interessant l’estudi dels comportaments humans encara que és difícil treure conclusions aplicables a tothom perquè en cada individu coincideixen múltiples factors (genètics, sociològics, culturals, econòmics...) que condicionen el comportament i la intel·ligència per damunt de posicions polítiques o religioses.

Cal que recordem el famós consell: „ No creguis cap estadística que no hagis falsificat tu mateix “.