dimarts, 8 de juny del 2010

Retallar amb seny: Merkel vs. Zapatero


El govern alemany, com no podia ser d’altra manera, ha decidit fer retallades en les despeses de l’estat per necessitat, primàriament, i per donar exemple als altres socis de l’UE.

Les mesures proposades per la senyora Merkel (la «fi de l’estat del benestar» diuen alguns diaris avui) no li donaran cap avantatge electoral, més aviat el contrari, i ja s’han fer sentir els primers crits contraris dels sindicats.

La senyora Merkel proposa com a mesures essencials suprimir 10.000 càrrecs públics, retallar el 2,5% el sou dels funcionaris, reduir la durada de les prestacions per llarg atur i altres punts que semblen comuns a tots els «estalviadors forçats», Espanya inclosa.

Interessant, però, és constatar que també han decidit reduir en 40.000 els efectius militars de l’exercit i que no han dit un sol mot de rebaixar cap pressupost que tingui relació amb l’educació o la investigació.

Els alemanys són conscients que Europa només pot ser competitiva a nivell mundial si disposa de tecnologies de primera categoria, i de persones amb bona preparació professional i universitària. Un exemple que Espanya no ha decidit seguir i que tard o d’hora passarà factura.

El govern Merkel ha reconegut els problemes i ha decidit les mesures amb tot el cost polític que segurament tindran. Ha prioritzat Alemanya i Europa a la seva carrera política. Ni dretes ni esquerres: el país i la gent i el futur. Feliços els països que tenen gent que pensa i després mana.