dilluns, 2 d’agost del 2010

Éxit i discreció


Ahir Suïssa va celebrar la seva Festa Nacional amb himne, al•locucions, fogueres i castells de focs, com vol la tradició.

Ahir, un suïs, Viktor Röthlin, va guanyar la marató dels Campionats d’Europa d’Atletisme celebrats a Barcelona amb més de dos minuts de diferència amb el segon.
Röthlin, l’any passat va sofrir dues embòlies pulmonars i va ser operat del turmell, va estar a punt de morir i només amb l’ajut de la medicina i de la seva voluntat, va aconseguir superar el tràngol.

Els meus més de quaranta anys vivint a Suïssa crec que em donen un cert dret a valorar tant les virtuts com els defectes d’un país que tothom creu conèixer encara que sovint es cau en tòpics difícils d’eliminar. Viktor Röthlin representa molt bé el veritable caràcter del meu segon país: discreció i treball. Röthlin no guanyarà cap fortuna amb la seva medalla però la seva lluita amb el seu cos i amb ell mateix, admiren fins i tots els que no som fanàtics de l’esport.

Suïssa ensenya a no ser cridaner, a no ser presumptuós, a trobar punts comuns amb els altres sense burxar les diferencies, i a treballar i a aconseguir èxits sense estarrufar-se. Com Federer i com Viktor Röthlin.