dimecres, 4 d’agost del 2010

Quina sobirania volem?


Evidentment, la pregunta és retòrica i provocadora. Que molts, propers a una majoria, volen la sobirania per Catalunya sembla a hores d’ara bastant clar de manera que ha arribat el moment que els polítics han de presentar l’estructura d’una Catalunya sobirana per tal que tothom sàpiga on anem.

Fem política ficció: Catalunya arriba a la independència i es converteix en un estat sobirà amb una sol•licitud pendent d’entrada a l'UE i a l'Euro. Com està estructurat aquest Estat? República Parlamentària, República Presidencial, República Federal o Confederal?.

Crec que pot ser interessant d’obrir un debat entre els politòlegs i els polítics per tal de trobar la millor estructura per una Catalunya independent, estructurada segons les condicions socials, històriques, geogràfiques i econòmiques.

S’ha de dividir Catalunya en comarques, en vegueries o deixar les quatre províncies actuals?. Pot tenir futur una estructura federalista dins de Catalunya?.

Ara que la política activa ha aparentment parat per vacances, ens podem començar a posar aquestes qüestions sense pressa, però amb seriositat. Com més coneguem les possibilitats futures, més podrem esforçar-nos a arribar-hi.