dimarts, 12 de març del 2013

Espurnes suïsses


 



  Fa un parell de dies, el Consell dels Estats (Senat) suïs va aprovar per 22 vots contra 20 la compra de 22 nous avions de combat Gripen de la nòrdica Saab, per tal de renovar la força aèria del país. Acte seguit van votar el crèdit necessari per la compra dels avions, per un valor equivalent a 2500 milions d'euros. Tota inversió per damunt de 15 milions necessita una majoria de parlamentaris, i no només de parlamentaris presents en el moment de la votació. Amb aquest reglament, el resultat de 23 vots a favor va mancar la majoria per un sol vot, de manera que de moment la compra no es pot efectuar. Ara el tema passa al Consell Nacional (Cambra de Diputats) i si ho aproven, tornarà al Senat.

  •   També va votar el Consell dels Estats sobre la iniciativa popular que amb el nom de "Sí a la supressió del servei militar obligatori" va ser llençada per un grup de signants (107.000 de vàlids) anomenat "Grup per una Suïssa sense exercit" (GSoA). La votació va ser de rebuig de la iniciativa popular per 34 contra 7 vots i sense formular cap contra-proposta alternativa. La conseqüència immediata és que dintre de pocs mesos la població suïssa anirà a votar per aprovar o no la iniciativa de supressió de l'exercit, en un acte de democràcia directa d'un gran valor democràtic, sigui quin sigui el resultat final.

  •  Els habitants de Berna estem molt acostumats a coincidir pel carrer, a l'autobús o a la cua de la caixa del supermercat amb senadors, diputats i fins i tot membres del govern sense que necessitin cap escorta. Naturalitat i respecte fan part de l'educació de tots. Segur que la senyora Sánchez-Camacho estaria contenta de viure a Berna.


    "Hi ha altres móns, però estan en aquest" (Paul Éluard)

1 comentari:

Anònim ha dit...

"Naturalitat i respecte fan part de l'educació de tots."
Cierto, cosa que no pasa en Cataluña, donde sembrando adoctrinamiento se recoge ahora radicalismo.