diumenge, 27 d’octubre del 2019

Dutxa i energia

L'energia, tant el seu ús com la seva producció, s'han convertit en un tema gairebé diari a tots els països del nostre entorn. Polítics, científics, periodistes i sobretot multinacionals ens omplen de previsions, amenaces i ensurts, dia si i dia no.

Davant de tantes informacions, entre poc i molt poc es porta a terme per intentar frenar certs consums energètics, per tal d'anar preparant mesures radicals per salvar, almenys en part, el nostre planeta.

La ciutat de Berna, seu del govern suís, té uns 150.000 habitants i la seva Direcció per Seguretat, Medi ambient i Energia acaba de fer un pas molt important per què els habitants de la ciutat prenguem consciència de la situació energètica i obrem en conseqüència.

Aquesta setmana hem rebut a casa una informació de la Direcció abans citada, que ens diu resumit el següent:
- Cada vegada que ens dutxem arribem a gastar fins a uns 100 litres d'aigua, en part calenta.
- La quantitat d'aigua calenta que gasten les cases es deu principalment a les dutxes.
- Aquesta aigua per dutxar-se gasta més energia que tots els llums i aparells electrònics de la llar junts.
-
Dit això ens proposa un formulari per comprar un braç de dutxa de la nova generació, que permet fàcilment dosificar la barreja d'aire amb l'aigua i la quantitat d'aigua calenta. Aquest braç costa normalment uns 40 €. La Direcció l'ofereix per 8 € incloent despeses d'enviament.

Tot això pot semblar una mica rebuscat però pensant-ho bé es tracta d'una mesura eficaç amb la qual els nostres polítics locals fan molt més que només parlar. Som pocs els habitants de Berna dins del país però és d'esperar que altres municipis prenguin decisions similars de manera que a poc a poc anem millorant el nostre comportament energètic d'una manera positiva per a tots.