dijous, 12 de març del 2009

La UE i el vi rosat



Tanmateix sembla que la Comissió Europea necessiti demostrar cada dos per tres la seva utilitat com a òrgan decisiu i es fica en temes realment sorprenents.

Resulta que estan preparant una norma sobre els vins rosats. Contràriament al que molta gent creu, un vi rosat no és una barreja de vi negre i vi blanc, ans el contrari, aquesta barreja no està permesa encara que no sabem molt bé si és una norma respectada arreu.

Un vi rosat correcte surt de una vinificació normal i rep el seu color perquè les pells dels raïms negres es retiren abans de la fermentació del most. La gràcia del procés està en retirar les pells a temps .

La Comissió Europea vol ara suprimir la prohibició de fer barreja per obtenir vins rosats, de manera que la pràctica fins ara fraudulenta, serà en futur beneïda per la EU. Les protestes dels vinificadors francesos, sobretot els de la Provença s'ha fet sentir. Reclamen deixar la prohibició tal com està ja que d'altre manera la qualitat del vi rosat s'en ressentira i les pèrdues per els productors diguem'ne honrats seran enormes.

El projecte , de moment, està de manera consultiva en mans de l'Organització Mundial de Comerç a Ginebra i s'espera que aviat facin pública la seva opinió. La realitat és que la cosa està molt negra per els productors clàssics ja que tot l'enrenou, encara que no es digui obertament, s'origina en els mercats del vi que s'estan obrin en països "no tradicionals" com ara la Xina. El preu dels rosats-rosats és massa alt per els xinesos, i com que no disposen de tradició vinícola, volen comprar vins rosats més barats, com ara els fets de barreja. Per tant, tot el tema balla al voltant del potencial comercial xinés.

No serà que estem perdent molta personalitat només per guanyar diners?