divendres, 4 de gener del 2008

A Joan Vilanova , amb admiració

Una vegada més, la Nadala que cada any l’amic Ignasi Torras m’ha enviat ha portat a casa nostra l’alè de la amistat i el record de Manresa.

L’Ignasi sap unir perfectament els dibuixos del recordat Joan Vilanova amb poemes de la millor tradició nadalenca.

Aquest any 2008 és el del centenari del naixement del dibuixant Joan Vilanova. El vaig conèixer personalment perquè era amic del meu pare, i a casa sempre apreciarem les grans dots de modèstia del Vilanova malgrat l’alt nivell artístic de la seva obra, que faria anar pel món amb el pit inflat a més d’un.

He pogut llegir que diverses institucions manresanes estan preparant diverses activitats al llarg del 2008 per commemorar el centenari del nostre dibuixant. Espero que el ressò estigui a l’alçada dels mèrits del l’obra i la figura d’en Vilanova.

Manresa no sempre ha sabut (o de vegades pogut) retre homenatge als seus artistes. No n’hem anat mai massa sobrats i molts d’ells han trobat fora de Manresa millor reconeixement que a casa. Per tant, és molt satisfactori saber que a Joan Vilanova se’l recordarà com cal.

Els que admirem la seva obra, no tenim res més a fer davant d’ella que “una gran reverencia fins a tocar de nas a terra”, com en Vilanova va escriure en una dedicatòria del llibre “L’angelet que non reia” a la meva mare.

1 comentari:

Annabel ha dit...

Benvolgut Ramon,

Ens ha fet molta il·lusió trobar aquesta entrada del teu blog.
Celebrem que, de Suïssa estant, et vulguis sumar a l'homenatge i reivindicar la figura de Joan Vilanova.
Nosaltres som els comissaris de l'exposició que es farà al Centre Cultural del Casino l'any del centenari.
Estem treballant en aquesta exposició des de fa temps, amb la intenció, com bé dius tú, de retre homenatge, revaloritzar i donar a conèixer la figura i l'obra d'aquest gran dibuixant.
Paral·lelament a l'exposició, estem elaborant un catàleg una mica singular, que contindrà, a part d'una sèrie d'articles dels experts en il·lustració clàssica de més renom de Catalunya (Josep M. Cadena, Montserrat Castillo, Pilar Parcerisas, Jaume Vidal...), una biografia que estem escrivint a través d'una sèrie d'entrevistes que estem realitzant a persones que el van conèixer. Aquesta biografia, pretén acostar-se a la persona de Joan Vilanova a través d'anècdotes i records.
Comentes que els teus pares i tú mateix havieu conegut el Vilanova.
T'agradaria col·laborar amb nosaltres, explicant-nos les anècdotes que recordis, sensacions, com el descriuries, etc.?

Bé, sigui com sigui, gràcies per contribuïr, a fer més gran aquest Any Joan Vilanova, que de mica en mica anem fent entre tots.

Amb afecte,

Isaac Bosch i Annabel Sardans
http://www.isaacbosch.net
enviahoaqui@gmail.com