dissabte, 1 d’agost del 2009

Celebrant el federalisme



Millor seria dir el confederalisme, però deixem-ho en la forma més senzilla. Avui Suïssa celebra els seus orígens com a confederació. L’any 1291, tres comunitats de les valls dels Alps centrals signaren un pacte federal per assegurar la pau i l’estabilitat en les rutes comercials alpines i defensar interessos comuns. A poc a poc, d’altres comunitats s’ajuntaren a aquest pacte fina a arribar a l’estructura política i social actual.

És per tant avui la festa nacional suïssa que, com a bon estat federal, no preveu cap desfilada militar ni cap recepció oficial a la capital amb les autoritats empolainades i plenes de medalles. La festa la celebrem a nivell municipal, és a dir, cada poble o ciutat organitza un acte on un polític generalment local fa un breu discurs sobre la diada, i per acabar, el costum vol que s’encenguin fogueres i es tirin coets, com si es tractes de la revetlla de Sant Joan, perquè ens entenguem.

El federalisme, i no diguem el confederalisme, vol que les decisions arrenquin de la població i és per això que l’ajuntament, el municipi, permet que tothom participi de les decisions i pugui donar la seva opinió i fins i tot promoure iniciatives que es sotmeten a votació. Ja n’he parlar altres vegades i crec que val la pena recordar-ho perquè tots els que creuen en una solució federal per Espanya o Catalunya siguin conscients de lo molt que cal canviar per començar a tenir opcions federals. Ni monarquia, ni centralisme, ni prepotència serveixen a la causa federal, de manera que llarg és el camí si és que hi ha voluntat de fer-ho.

Avui, com a suïs nascut a Manresa o com a català que viu a Suïssa, tinc motius per celebrar els 718 anys del naixement històric de Suïssa.