dijous, 8 d’octubre del 2009

Roman Polanski engarjolat a Suïssa



Quan el conegut director de cinema Roman Polanski va aterrar el dia 26 de setembre a l’aeroport de Zuric per tal d'assistir al Festival del Cinema on estava previst entregar-li un premi pel conjunt de la seva obra, va ser arrestat per la policia i avui, dotze dies després, encara continua engarjolat a Zuric.

Recordem que Polanski va fugir dels Estats Units l’any 1977 mentre era jutjat per un delicte de violació d’una menor de tretze anys amb l’ajut de drogues, per perversió i per sodomia. No vull entrar en detalls dels fets que, per cert, es poden llegir a les actes del judici i en uns reportatges del diari „Los Angeles Times “segons publica la premsa.

La fama del detingut ha provocat una reacció, sobretot de persones lligades amb el món de l’espectacle, que han criticat a Suïssa per un arrest «fora de tota mesura». Com és natural, ningú nega els fets imputats sinó només la detenció 30 anys després de succeïts. Cal dir que el senyor Polanski és tractat correctament però sense cap privilegi, de manera que pot passejar una hora cada dia, i rebre una visita privada a la setmana, fora de les visites dels advocats.

Les raons de la detenció són, segons les autoritats suïsses, absolutament conformes al dret internacional. L’any 2005 l’Interpol va demanar la detenció de Polanski a sol•licitud de les autoritats judicials dels Estats Units. El fet de gaudir de la nacionalitat francesa sembla que ha donat a Polanski una certa protecció, encara que cada vegada que sortia de França segur que era conscient que el risc de detenció era gran. Per cert, segons l’oficina del Marshal de Los Angeles, Polanski va estar a punt de ser detingut el dia 16 de setembre a Viena, i es va escapar per minuts. També va tenir sort a El Cairo i a Londres en dates precedents.

Suïssa té signat un tractat d’extradició de reclamats per la justícia amb els Estats Units, de manera que segons el dret internacional no hi havia altra opció que la detenció. D’altra banda, els crims de violació no prescriuen als Estats Units cosa que permet suposar que un dia o un altre la detenció era segura.

El tribunal de Zuric ha considerat com molt alt el risc de fuga de Polanski i per tant ha negat la llibertat condicional. La durada de la retenció a Suïssa depèn del paperam que ha d’arribar dels Estats Units.

Que tothom tregui les conclusions del cas. El mateix delicte amb un altre protagonista no hauria creat tant soroll dins la mateixa gravetat. Només l’any 2008 Suïssa va entregar a altres països, amb base a tractats d’extradició, 259 persones acusades de diversos delictes, i cap d’ells va sortir al diari.