dimecres, 25 d’agost del 2010

Investigar per anar endavant



Ahir es va inaugurar al Paul-Scherrer-Institut, situat a pocs kilòmetres de casa meva, l’element principal de la instal-lació denominada SwissFEL, un làser d'electrons lliures amb una longitud de 700 metres, que col•loca l’Institut a primer nivell mundial.

El SwissFEL permetrà, com en una peli cula a càmera lenta, observar com es trenquen les connexions moleculars i com se’n formen d’altres per tal de millorar certs medicaments, crear sistemes d’energia més eficients i millorar la velocitat de les comunicacions.

Dues notes al marge: a Ginebra es troba el CERN, capdavanter mundial en l'estudi de la recerca nuclear i del Politècnic de Zuric han sortit fins ara 21 premis Nobel en l’apartat de les ciències.

A tots els que creuen que a Suïssa vivim dels Bancs i dels formatges, l’alt nivell d’investigació els ha de semblar cosa d’un altre món. Però el nivell de tecnologia no es regala: cal que els estudis tinguin el rigor, el nivell i l’extensió que convé per assolir objectius alts.

Europa només pot sobreviure en el mercat mundial si demostra capacitat de creació i d’investigació, perquè la batalla de la ma d’obra ja s’ha començat a donar per perduda.

Catalunya, que pensa sempre amb un horitzó més europeu que altres regions d’Espanya, ha de promocionar un alt nivell d’investigació en tots els àmbits, ha de facilitar la interacció de l’industria amb les universitats (tal com es fa a Suïssa per exemple) i ha de crear i incentivar sobretot qualsevol esforç que privats o docents proposin en aquest sentit.