dijous, 11 de novembre del 2010

Les vocacions religioses i el "marketing"


Un diari suïs de gran tirada, i en el suplement de Borsa de treball per càrrecs superiors, va publicar el diumenge un anunci que no em puc estar de traduir i repetir complert.

Caputxins de Suïssa
Els caputxins són una ordre religiosa catòlica i existeixen fa uns 500 anys. Viuen en comunitats urbanes o en convents en 10 llocs de la Suïssa alemanya. Seguint la inspiració de Francesc d’Assis, els caputxins uneixen la vida d’oració contemplativa amb l’assistència espiritual i el compromís amb els necessitats, oprimits i desfavorits a Suïssa i en el tercer món.

Cerquem per una data a convenir

Banquers, periodistes, mestres, teòlegs, comerciants, juristes, especialistes en comunicació per ser frares caputxins (dedicació 100%)

Si vostè és un home solter, amb edat ideal entre 22 i 35 anys, si disposa d’una carrera o un estudi similar, ha estat batejat catòlic romà, és sociable i alhora independent, posseeix competència social i sensibilitat per les religions i alhora és enèrgic, amb iniciativa, curiositat i inquietud, posis en contacte amb nosaltres.

No li oferim cap sou sinó espiritualitat i oració, contemplació, una manera de viure igualitària, alliberament de les riqueses personals materials i del model habitual de relació en parella. Li proposem un camp d’activitat de desenvolupament polític, sentit de la vida i fer part d’una comunitat amb seguretat social compartida solidàriament. Esperem que, després d’un temps de prova per ambdues parts, estigui disposat a entrar a l’ordre caputxina. En cas positiu, nosaltres el formarem teològicament. Fins i tot és possible, si les circumstàncies ho fan necessari, que pugui exercitar el seu ofici actual en un lloc de treball fora del convent, una vegada hagi rebut la formació de caputxí.

Si vostè es creu cridat, parli amb Damian Keller, Tel. 027 922 4772,
damian Keller@kapuziner.org


Davant d'un anunci d’aquestes característiques, són moltes les preguntes i molts els comentaris que poden sorgir espontàniament. No vull encetar cap polèmica però és tan notòria la manca de vocacions religioses que ordres de principis humils, com ara els caputxins, es veuen forçats a intentar trobar continuïtat en la seva tasca amb un anunci semblant als de les empreses comercials.

Els caputxins de Suïssa no demanen paletes, mecànics o cambrers sinó gent amb nivell universitari, segurament perquè han pensat que si finalment són pocs, cal que el nivell intel•lectual sigui alt per sobreviure. No se si tenen raó, ni si tindran èxit amb el seu anunci però és un fet que més aviat entristeix.