diumenge, 7 de juny del 2020

Mà d'obra i persones

El dia 7 de juny del 1970, ara fa cinquanta anys, a Suïssa es va votar una iniciativa destinada a reduir el nombre d'estrangers d'una manera radical.

Com que la problemàtica dels estrangers segueix actual tant a Suïssa com a la resta de països europeus, val la pena recordar l'aniversari i treure'n algunes conseqüències.

La iniciativa del 1970 va ser llançada per un polític suís de nom James Schwarzenbach, de manera que finalment va quedar com a „Iniciativa Schwarzenbach" en totes les memòries dels que la vàrem viure de prop.

D'una manera resumida la iniciativa proposava reduir el nombre d'estrangers a un 10% del total de la població, Cal saber que l'any 1970 amb una població d'aproximadament 6,3 milions, 1 milió eren estrangers, essencialment italians i en menor proporció portuguesos i espanyols.

Un “sí" a la iniciativa volia dir que unes 300.000 persones havien d'abandonar Suïssa, amb tot el que això suposava de negatiu per la indústria i el comerç. Els favorables al “sí" argumentaven la pèrdua de personalitat del país, la manca d'adaptació dels estrangers (de fet eren majoritàriament mà d'obra poc qualificada) i un augment de la inseguretat ciutadana.

Una frase irónica i molt posterior de l'escriptor Max Frisch resumeix una part dels arguments: „ Vàrem demanar mà d'obra i ens varen arribar persones".

La votació va tenir una altíssima participació del gairebé el 75%. Per cert, l'any 1970 les dones no tenien dret de vot a Suïssa de manera que cal veure el resultat també amb un toc especial. El resultat del 54% contra la iniciativa va ser acceptat sense grans discussions, tot i que la problemàtica de la quantitat i de l'adaptació dels estrangers no va morir amb aquella votació i fins a cert punt es manté discretament activa.