divendres, 11 de juny del 2010

La veuen quadrada


No parlaré de futbol però aprofitant que avui comença el Campionat del Món, sembla oportú fer ús del símil de la pilota quadrada per comentar alguns fets.

La palesa manca de visió política per part dels que manen a Espanya, i de retruc a Catalunya, dona tota la sensació que “la veuen quadrada”. Per rebaixar l’atur s’han de crear nous llocs de treball, és obvi. Nous llocs de treball només es poden crear si amb ells es pot fer una funció o crear un producte que el mercat necessiti, sempre que es pugui produir de manera competitiva.

Ara per ara, no sembla que Espanya pugui omplir alguna llacuna de producció, ni industrial ni agrícola, que ja no la cobreixin altres països, amb preus molt més competitius. De manera que les possibilitats a curt terme de donar feina a molta gent són lamentablement minses.

És un problema d’estructures, de sistema i, si s’ha de fer un cavi, s’ha de començar aviat i el preu serà molt alt. Apujar impostos i baixar sous ho sap fer tothom, no cal dir-ho. Crear una societat amb possibilitats de mantenir un nivell alt és feina que demana visió i col•laboració, dues coses que el govern no sembla tenir a disposició. I tampoc la dita oposició, que fins ara no ha proposat cap alternativa que obri les esperances de millorament, si per cas ells arriben a manar.

Molts països que poden aguantar millor la crisi que Espanya ja fa molts anys que van apostar per mesures que ara s’han demostrat eficients: un mercat del treball amb flexibilitat per contractar i acomiadar, reducció del temps de treball per algunes setmanes o mesos quan l’empresa ho pot justificar, millor preparació dels professionals a tot nivell, i un llarg etcètera.

Mai no és tard per començar a anar pel bon camí. Tot, menys seguir veient la pilota quadrada i no fer res.