dilluns, 13 d’octubre del 2008

La (des)memòria històrica



La revista d'un diari dominical publicava ahir un reportatge sobre el suïs Eolo Morenzoni, de 83 anys, antic lluitador de les Brigades Internacionals a la guerra del 36.

És interessant constatar que als anys 30 Suïssa observava amb preocupació la pujada del nazisme a Alemanya i del feixisme a Itàlia, els dos grans veïns al nord i al sud i que per no causar cap mena de tensió, durant un temps el govern, i sobretot el llavors encarregat dels afers estrangers Giuseppe Motta, posaren bona cara als dos grans veïns i per mimetisme també al bàndol de Franco. Això explica que els suïssos lluitadors al costat dels Republicans fossin rapidament jutjats i condemnats a diverses penes per el fet d'haver servit en un exercit estranger, cosa que per altre banda està expressament prohibida per la constitució.

El senyor Morenzoni, una vegada tornat a casa, va ser condemnat a 2 mesos d'empresonament i es va trobar amb moltes dificultats per treballar una vegada alliberat. La mateixa “sort” van tenir altres 460 lluitadors, dels gairebé 800 originaris de Suïssa que van estar al costat de la República i dels que avui dia només en viuen cinc

Ara, una iniciativa parlamentaria ja aprovada per les comissions de dret del Parlament i del Senat, proposa l'anulació dels judicis fets fa 70 anys, per tal de reconèixer “el merit i el valor de defensar la democràcia de l'Espanya republicana enfront de la dictadura feixista” , en paraules d'una ex-membre del govern suïs.

Ara que a Catalunya es proposa l'anulació del judici al President Companys, em sembla oportú esmentar aquesta en certa manera paral·lela iniciativa suïssa.