dilluns, 5 de gener del 2009

Tòpics típics de Suïssa : 2. Els rellotges



Al parlar de rellotges suïssos sempre venen a la memòria els rellotges de luxe (Rolex, Patek-Philippe, Omega...) i els rellotges de cu-cut.

Els de luxe tenen en gran part un origen religiós, i els de cu-cut no són suïssos.
De tot això en parlarem avui.

L’origen de l’industria rellotgera suïssa és l’historia de la pobresa d’una regió i de l’instint de sobreviure. Tot va començar al peu de les muntanyes del Jura, una regió agrícola i que per raons climatològiques obligava a passar els hiverns sense pràcticament cap activitat al camp. Llavors la gent es dedicava a treballs que demanessin poc espai i pocs materials, és a dir a l’artesanat de la fusta o el ferro i a fer puntes. A l’altra banda de les muntanyes del Jura es troba la regió francesa del Franc Comptat, tradicionalment productora de rellotges de paret (els famosos “comptoise”) i d’església.

El suïssos del Jura estaven obligats a buscar feina per els llargs hiverns i una de les possibilitats era fer mecanismes de rellotgeria per els francesos ja que ell eran una mà d’obra barata. De mica en mica, els suïssos s’adonaren que ells també eren capaços de construir rellotges i començaren a independitzar-se dels veïns del Nord.

L’ emigració de hugonots de França que es van establir de preferència a Ginebra, va donar un gran impuls a la rellotgeria suïssa. De fet, el reformador Calví va prohibir que a la ciutat de Ginebra la gent portés joies, dins de l’austeritat que la doctrina calvinista va introduïr. Aquest fet va obligar als joiers i orfebres a dedicar-se a la producció de joies “dissimulades” com a rellotges per a mesurar el temps, cosa que va donar origen a la rellotgeria de luxe, diferent a la de la regió del Jura que era a l’origen més per rellotges d’església i de paret per les cases.

Els rellotges de cu-cut, que una part del turisme creu com a tipics de Suïssa, no són d’origen suïs sinó alemany. Els rellotges de cu-cut van ser creats a la Selva Negra (Schwarzwald), regió alemanya tocant a Suïssa per el nord. En realitat, a les cases suïsses no es veuen rellotges de cu-cut ja que essencialment només es venen als turistes.

Resumint : Suïssa no va inventar mai cap tipus de rellotge però si que va arribar al màxim de precisió i qualitat en els rellotges de polsera i en el rellotge de luxe. I sense Calvi no és segur que Ginebra fos la capital del rellotge-joia. I sense la pobresa i l’aïllament hivernal de la regió del Jura, segurament avui no es parlaria dels rellotges „Swiss made“ com a màxim de qualitat. Històries de la història.