divendres, 28 de novembre del 2008
Curt i precís
Deu ser una de les característiques innates dels homes l’impulsió a omplir, a inflar, a allargar les opinions, els discursos, els escrits. Tots els homes públics, essencialment els politics, tenen la tendència a fer discursos molt llargs que, ben mirat, es podrien resumir en un parell de frases. O molt escriptors que aprofitant la seves facultats descriptives ens encolomen un llibre amb cinquanta o seixanta pàgines de més, pel cap baix.
Crec que fou Balzac el qui una vegada va escriure una carta a un amic en la que acabava dient que l’hi perdonés l’extensió ja que no havia tingut prou temps per fer-la més curta.
I és que per escurçar, per resumir, per deixar lo essencial en una comunicació, s’ha de fer un esforç addicional que no tothom vol o sap aplicar.
Seguint l’exemple de lo que acabo de dir, posaré per avui punt i final, no sense explicar l’anècdota (espero que certa) que va donar naixement a la comunicació més curta de l’historia.
S’estrenava a Londres una obra de Georges Bernard Shaw. Ell s’havia quedat a Dublín, de manera que una mica nerviós per saber com era la reacció del public londinenc, va escriure un telegrama curt i precís al seu agent a Londres, :
„ ? „
La resposta del seu agent fou també perfectament clara i curta:
„ ! „
Un exemple de concisió per a tots nosaltres.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
1 comentari:
L'any 1843, Sir Charles Napier, general britànic a l'India, va annexionar-se la província de Sind, i va enviar a Londres un telegrama amb una sola paraula: "Peccavi". En llatí, "he pecat"; en anglès, "I have Sinned ("I have Sind").
Publica un comentari a l'entrada