dilluns, 3 de novembre del 2008

El Ministre i els contes


El Festival més conegut entre els que es fan a Berlín és, sens dubte, la Berlinale que junt amb Cannes fa part dels “imprescindibles” en el món del cinema.
Un Festival menys conegut és el Festival de Contes ( Berliner Märchentage) que s'obre dijous i que aquest any es celebra per la dinovena vegada. Cada any els organitzadors escullen un país o una cultura per dedicar-hi els 15 dies de durada del festival. S'organitzen en diversos llocs de Berlín lectures, representacions teatrals, cançons etc. sempre centrades en els contes, a càrrec de professionals de prestigi i de cap manera només pensat per els infants.

Aquest any, el país convidat és Suïssa, de manera que segur que no mancarà la inefable Heidi amb el seu avi i la senyoreta Rottenmeier peró també d'altres personatges poc coneguts fora de l' àmbit suïs i centreeuropeu i que han permès i permeten als nens suïssos de somiar i crear fantasies.

Interessant serà un dels actes del dia 6 que porta per títol “ Polítics conten contes”. (Perdoneu la redundància peró es la traducció literal del títol en alemany “Politiker erzählen Märchen”). El convidat és el Ministre Federal de Finances alemany Peer Steinbrück que llegirà contes que tracten de tresors. Felicito als organitzadors i també al Ministre per tenir el bon tarannà i la fina ironia que cal en un acte com el que comentem. Fa un parell de dies, el Ministre Steinbrück va crear una gran commoció a Alemanya i a Suïssa ja que en unes declaracions va dir que Suïssa s'ha de incloure en la llista negra de “paradisos fiscals” i inclús va parlar d'utilitzar el fuet contra les autoritats financeres del seu veí del sud. No va fer servir el llenguatge que s'espera d'un país amic i d'una persona que sap perfectament que Suïssa ja ha deixat de ser un “paradís fiscal” fa molt temps. La sortida de capital d'Alemanya te motius interns (fiscalitat alta i mal repartida, l'alt cost de la reunificació que ha fet de llastre i seguirà fet durant molt anys, etc.).

Problemes de politica apart, sigui benvingut un Ministre de Finances que es dedica a explicar contes en un acte públic anunciat, mentre que col·legues seus d'altres paisos els expliquen al telediari.