divendres, 7 de novembre del 2008

Polèmica errada


En un món dominat per l'internet i els mòbils, junt amb la televisió, la ràdio i la premsa escrita, caldria suposar que tots estem ben informats i que, com a conseqüència, podem tenir opinions més concretes sobre tot el que ens envolta.

La crisi econòmica que el món pateix, i que no ha arribat encara als fons del pou, està creant un moviment d'opinió bastant general que dona com a origen del problema a les hipoteques repartides a la lleugera als Estats Units. Sense que això deixi de ser cert, altres problemes son també a l'origen dels mals actuals, i d'altres (com la “bomba” de les targetes de crèdit que està a punt d'explotar) s'hi afegiran aviat.

Diàriament tots discutim sobre les ajudes dels bancs centrals a la banca privada, sobre les baixades dels interessos interbancaris, sobre la caiguda imparable de la borsa etc.. Molt probablement a l'origen dels maldecaps actuals està la nostra generació, que ha viscut per damunt de les seves reals possibilitats, estirant més el braç que la màniga, gràcies entre altres coses a les facilitats que donen per endeutar-se de manera inconscient tant els crèdits poc rigorosos com les targetes de crèdit . De manera que no cal errar la polèmica: una part de la solució és un canvi d'hàbits i fer (almenys durant uns anys) com els nostres avis : comprar només quan es disposa del diners.