dimecres, 10 de desembre del 2008

Contra els accidents


La darrera setmana vaig escriure sobre els “accidents evitables” i sobre dues mesures que les autoritats suïsses volen activar.

Per part del sector privat, una de les mesures més impactants ha estat la de la companyia d’assegurances AXA (Winterthur) coneguda a Catalunya. Aquesta companyia ha decidir rebaixar d’un 15% la prima d’assegurança automòbil per a tots els conductors menors de 25 anys que decideixin col•locar en el seu vehicle un anomenat “crash recorder”, és a dir un registrador de xocs. El registrador i l’instal•lació van a càrrec de AXA i la proposta arriba després d’una any de proves a nivell restringit.

El registrador és una petita caixa, gran com dos paquets de cigarretes, i que es col•loca sota els seients posteriors del cotxe. No és una “caixa negra” com per els avions, ja que no registra permanentment totes les dades de la conducció, però si que en cas de xoc registra l’acceleració tant en conducció recta com lateral (xoc), la modificació de la velocitat en el moment de la col•lisió, la data i l’hora. Amb aquests paràmetres, fins ara ha estat possible d’analitzar molt millor certs accidents, independentment del seu efecte persuasiu i protector.

La campanya de AXA va començar a l’abril 2008 i ja han fet instal•lar el registrador 5000 joves automobilistes.

Siguin benvingudes mesures com aquesta si ens permeten allunyar molt joves dels excessos i sobretot salvar vides.