dimecres, 3 de desembre del 2008

Els accidents evitables


L’increment exponencial d’accidents de cotxes sobretot els caps de setmana, amb joves al volant i –cada vegada més- amb motors modificats, ha alarmat les autoritats suïsses. No és lamentablement un problema exclusiu de Suïssa ja que arreu del món aquest tipus de fets són similars.

Dues mesures és volen posar ràpidament en marxa per tal de frenar l’estadística galopant i el nombre de morts i ferits per la causa esmentada i considerant que molts conductors son reincidents.

El Departament Federal de Carreteres ha preparat el Programa Via Sicura que preveu col•locar en els cotxes dels conductors temeraris reincidents una espècie de „caixa negra“, de petites dimensions, que via satèl•lit dona permanentment l’ubicació i la velocitat del vehicle, i permet a la policia d’ intervenir immediatament si s’ultrapassen certs límits.

La proposta de llei preveu un temps de cinc anys de control per a cada conductor que estigui fitxat per delictes greus de velocitat que hagin ocasionat la supressió del carnet per 12 mesos o més. L’any 2007 foren a Suïssa 868 persones, per un total d’habitants similar al de Catalunya.

Una segona mesura consisteix en controlar estrictament les modificacions de motors, l’anomenat „tuning“, que és possible de practicar legalment, però que cada vegada més automobilistes ho fan „d’estranquis“. Segons la llei actual, la persona que modifiqui el seu motor (és fàcil, només es col•loca un xip) ha de declarar-ho al Departament de Trànsit, que comprovarà si és correcte. En cas de que la potència del motor augmenti més del 20%, serà necessari obtenir un certificat del fabricant del cotxe garantint que el vehicle està previst per acceptar la modificació, del punt de vista estabilitat, suspensió, etc..

Llàstima que sigui necessari tan enrenou per intentar evitar alguns morts i ferits que amb seny i respecte envers els altres es podrien evitar sense tanta intervenció tècnica i policial.