dimecres, 17 de desembre del 2008

Cuba i els Estats Units



Fins ara tothom creia que les relacions polítiques i diplomàtiques entre el govern de Cuba i el dels Estats Units existien només a través d’intermediaris. L’ambaixada de Suïssa a La Havana fa molts anys que és l’encarregada dels afers dels EEUU i d’altres països que han mantingut unes relacions ininterrompudes amb Cuba (cas d’Espanya, Canadà o Mèxic) han fet també d‘enllaç puntualment.

Ara he llegit una entrevista que l’actor i director de cinema americà Sean Penn ha fet a Raúl Castro a finals d’octubre. La podreu trobar a la pàgina: www.huffingtonpost.com/sean-penn/mountain-of-snakes_b_146765.html
Per cert que Penn també va entrevistar a Hugo Chávez de Veneçuela.

De les declaracions de Raúl Castro m’interessa destacar lo següent : El 17 de febrer del 1993 van començar els primers contactes secrets entre Cuba i els Estats Units des la Revolució Cubana. El maig del 1995 van acordar fer trobades mensuals entre alts representants d’ambdós governs. Fins avui dia han fet 157 reunions, unes vegades a Guantánamo i d’altres en territori cubà.

També fan maniobres comuns, amb intervenció d’helicòpters dels dos exercits, per entrenar casos d’emergència.

L’historia sempre s’explica d’una manera i els fets van sovint per un altre camí. Res d’estrany si pensem que els que manen no són els que sembla que manen.