dimarts, 28 d’abril del 2009

Els pirates de Somàlia



Suïssa no disposa de mar, com és àmpliament conegut. Però molts vaixells naveguen sota bandera suïssa amb mercaderies que s'originen en l'industria suïssa o que van destinades al país.

Els vaixells suïssos estan en perill de ser atacats per els pirates que "treballen" prop de la costa de Somàlia, de tal manera que el Ministeri de Defensa ha preparat enviar un grup de soldats suïssos per defensar el patrimoni nacional. Els soldats faran part de la denominada Operació Atalanta, de caràcter internacional, que preveu que cada país que participi en l'operació conjunta pagui les despeses dels seus membres.

El govern suïs preveu uns 10 milions de Euros per la participació durant un any. Es tracta d'enviar dos grups de 8 soldats d'elit, junt amb un equip mèdic de tres persones, quatre oficials d 'Estat Major i 3 especialistes de Dret Internacional. Les despeses diàries seran de uns 1000 Euros per persona.

El Ministeri de Defensa ha tingut una idea que podríem dir genial. Han calculat que cada any passen per davant de les costes de Somàlia uns 20 vaixells suïssos. Si volen evitar Somàlia han de donar la volta pel sud d'Africa, operació que suposa uns 12 a 20 dies més de trajecte.

El cost del desviament és de 1,5 milions d'Euros, és a dir, només el 15% del que suposa enviar soldats.

Curiosament, aquest plantejament ha sortit del mateix Ministeri cosa que dona la tranquil•litat de saber que allà existeixen elements que no necessiten fer de « Rambos » i que són capaços de fer servir més el cervell que els muscles.