dilluns, 6 d’abril de 2009

Itàlia sempreAcabo d'arribar d'un curt viatge al Nord d'Italia. Res d'extraordinari si tenim en compte que Milà està a 3 hores de cotxe de casa i això em permet de fer un parell de viatges cada any a un del països que més a gust visito.

Ja ho he dit alguna vegada : si Itàlia fos una empresa, ja fa molts anys que hauria desaparegut. Amb una economia interna molt mal distribuïda, amb un Nord ric i un Sud mig oblidat, amb una classe política a Roma que moltes vegades passa al costat del problemes per fer política de partit, amb un tipus de govern que permet, sobretot en el passat, d'estar mesos i mesos sense Primer Ministre etc. etc..

Malgrat tot, segueixen endavant, es queixen i fins i tot fan burla del Berlusconi, però el voten. En general la gent vesteix bé, a taula tot és abundant, estimen els cotxes i els luxes i, almenys formalment, tot respira prosperitat. Mirant una mica és el fons de les coses la crisi es fa notar, les obres publiquen no funcionen, moltes empreses estan tancades i una emigració il•legal, envaeix els parcs públics, els carrers i el aparcaments amb l'excusa de vigilar-te el cotxe, o de vendre CD's copiats o simplement demanant caritat.

El paper d'Itàlia a les reunions de la setmana passada va ser molt secundari. Berlusconi va patir molt per no assolir cap paper principal i fins i tot va donar senyals de malhumorat i poca correcció. Amb tot, Itàlia ocupa un lloc internacional més important que Espanya, per molt que els diaris de l'Estat intentin de fer creure que el President Rodriguez fa part de la elit mundial.

I la Terra que no perdona : al terratrèmol que ha afectat la regió de L'Aquila fa poques hores ens obliga a donar a tot el seu valor real. Solidaritat amb els que pateixen i admiració per un país que sap fer les coses sense ni tan sols proposar-s'ho.