dimarts, 26 de gener del 2010

Les declaracions de Jordi Pujol


Com a manresà, repasso cada dia per internet els diaris digitals de Manresa. Un d’ells, el “regió7” publica avui una entrevista amb el President Pujol, entrevista que no porta el nom del periodista, ni quan va ser feta, de manera que ignoro si és una novetat o ja és coneguda a Catalunya.

Com sempre, les opinions de Jordi Pujol tenen molt interés sigui el lector del color polític que sigui. Ningú pot negar que Pujol és una personalitat que ha ocupat un moment important de la història de la Catalunya contemporània i, sense necessitat d’estar d’acord amb ell en tot, el seu pensament ens pot com a mínim ajudar a comprendre moltes de les coses que ens preocupen.

Avui m’adornaré amb plomes alienes i per tant transcriuré una petita part de l’entrevista.

Creu que la crisi s'emportarà Zapatero?
No ho sé, però el que convé que no s'emporti és l'economia ni la qualitat de la societat, una cosa que no crec que passi perquè totes dues són sòlides. Ara, si s'emportarà un polític, un partit polític o una majoria parlamentària, això pot succeir. I la virtut de la democràcia és que no passa res.

Li sembla normal que es tardi tres anys a dictar la sentència sobre l'Estatut?
És un disbarat, però un disbarat molt seriós. Aquí hi ha hagut un Estatut que s'ha discutit, que es va rebaixar, que es va aprovar al Parlament, que es va renegociar, que es va tornar a rebaixar a la comissió constitucional i que, finalment, es va aprovar. Després de fer un referèndum i després de tot això, resulta que, a més a més, ha d'anar al Tribunal Constitucional, que dóna una imatge penosa i poc fiable. La legislació està establerta de tal manera que això és possible, però no és sa, no és una pràctica política sana. I ara han passat tres anys en els quals dels dotze membres del tribunal, un ha mort, un altre està recusat, quatre caducats... No es tracta de la legitimitat del Tribunal Constitucional, sinó de la serietat del PSOE i del PP, que havien d'haver-lo renovat. Els partits no han complert la seva missió.

Treu validesa la situació del Constitucional al resultat final?
Des del punt de vista legal, no.

I des del punt de vista moral?
Des del punt de vista moral i ètic no tindrà validesa. Passi el que passi amb aquesta sentència, les relacions entre Catalunya i Espanya no tornaran a ser les mateixes. No passarà res, perquè si no acates la sentència t'envien la Guàrdia Civil, però el que no pots dir és que les coses han anat bé.