dissabte, 13 de febrer del 2010

Barcelona, porta de Catalunya


La revista suïssa “Wohnrevue” ha dedicat un especial de 40 pàgines a Barcelona. És una revista especialitzada en la cultura de l’habitatge i el disseny.

Les pàgines dedicades a Barcelona donen una informació molt amplia sobre els dissenyadors que treballen a Barcelona i sobre les seves obres. Parlen de botigues, restaurants, mobles, places i mercats tot sobre el punt de vista del bon gust de la cultura contemporània que es fa a casa nostra per catalans d’origen i per vinguts de fora que hi treballen i l’estimen. Un espai especial l’ha donat a la casa on viu l’arquitecta Benedetta Tagliabue, vídua del també arquitecte Enric Miralles.

Sabem molt bé que Catalunya no es concentra només a Barcelona. Tenim, per sort, arreu del nostre país cultura antiga i moderna, paisatges i gent interessant de manera que no cal ni per un moment pensar que Barcelona ho és tot. Malgrat això, la porta d’entrada a la cultura i la historia de Catalunya ha estat i encara és per a molta gent de fóra la ciutat de Barcelona.

La revista “Wohnrevue” és, en certa forma, elitista ja que pel seu contingut s’adreça a un tipus de gent de gust i amb un cert poder adquisitiu. No ho dic com un defecte, sinó com una clara diferència amb els turistes massius que arriben a Barcelona per beure cervesa a baix preu, que fan soroll i orinen i vomiten al Barri Gòtic que ni han llegit ni llegiran mai la revista suïssa ni les altres del mateix estil.

La Generalitat, tot i ajudant la nostra industria i comerç a tenir presencia internacional amb la «marca» de Catalunya, no pot oblidar els aspectes culturals ja que disposem d’un patrimoni enorme que és poc conegut de manera diferenciada. El segell de Catalunya s’ha de promocionar amb molta més intensitat i amb molt més convenciment.

¿Sabíeu que gent com Emiliana Design Studio o l’arquitectura d'ON-A han ajudat molt a donar a l’estranger la imatge moderna de Catalunya?. En tenim molts d’ambaixadors del nostre país que mereixen una mica més d’atenció oficial.