dimecres, 3 de febrer del 2010

Obama, l'UE i Espanya


El president dels Estats Units Barack Obama ha fet dir que no assistirà a la conferencia prevista a Madrid el mes de maig i que fins ara reunia una o dues vegades a l’any els màxims responsables dels Estats Units i de l’UE. És la primera vegada en 17 anys que els EEUU rebutgen la reunió.

Aquesta renuncia d’assistir per part del senyor Obama pot ser vist com un afront a l'UE, perquè per molt enfeinat que estigui amb els assumptes de casa i de fora, un dia o un dia i mig l’ha de fer lliure quan es tracta de reunir-se i discutir amb un bloc de països amics.

Alguns comentaristes, però, han vist el rebuig d'Obama com una conseqüència més de la incompetència del govern espanyol que a nivell internacional, fora de Veneçuela, Cuba i Bolívia, poc interés desperta.

Sembla ser que ZP preparava a Madrid un «show» espectacular per la reunió bilateral UE-EEUU amb la signatura d’una declaració sobre les relacions transatlàntiques i molts actes de pomposos. El problema és que aquestes intencions no van ser parlades amb el govern dels Estats Units, de manera que no van caure massa bé a Washington. També s’ha de dir que ni el cap de l'UE ni la ministra d’afers exteriors, amb els seus càrrecs nous, no estaven disposats a donar massa protagonisme a ZP, i van tractar que la reunió no es fes a Madrid sinó a Brussel•les.

Sigui com sigui, el fet és que ZP no podrà aprofitar l’ocasió per lluir a fora i a casa de manera que la seva presidència rotativa de moment va per mal camí. I Moratinos, amb el seu aire de pagès distret, xiula i mira cap a un altre costat.