dimarts, 18 de maig del 2010

Els Drets de l'Home, burlats


El dia 13 l’Assemblea General de l’ONU a Nova York va escollir 14 nous membres del Consell de Drets Humans, un òrgan intergubernamental que fa part del sistema de les Nacions Unides. La seu del Consell és Ginebra i les reunions es fan en una nova sala, finançada pel govern i diverses institucions espanyoles, decorada amb una cúpula pintada pel mallorquí Miquel Barceló.

El Consell del Drets Humans va ser creat l’any 2007 per tal de «considerar les situacions de violacions dels drets humans i fer recomanacions al respecte» segons diu literalment el mateix Consell.

A mi, això de considerar violacions i de fer recomanacions em sembla una mica fluix. I la realitat està demostrant que no només és fluix sinó que dóna motius per preguntar-se sobre l’eficiència d’una tal institució.

Entre els nous 14 membres escollits el dia 13 hi trobem Espanya i Suïssa, però també Líbia. Les votacions va anar dels 177 vots per Espanya sobre 188 vots totals possibles, els 175 de Suïssa fins els 155 de Líbia, que va ser el pitjor resultat de tots catorze.
Podem pensar que és millor tenir Líbia dins del gremi que fora, per molt que sigui un dels països més criticats pel seu comportament amb els drets humans. La realitat és que entre els 47 membres del Consell un 60% correspon a països no democràtics. Molts d’aquests Estats entren al Consell per tal de tenir a ratlla l’aplicació dels drets humans i per presentar conflictes amb intencions polítiques: de les 40 resolucions del Consell, 33 eren contra Israel.

Junt amb Líbia, l’ONU va escollir com a membres del Consell Angola, Mauritània, Qatar i Malàisia, per exemple de països que segurament no compleixen els mínims necessaris per “considerar” i “recomanar” res sobre els drets humans.

Esperem que la nova composició del Consell de Drets Humans sigui útil i que els drets que suposadament ha de defensar no es vegin burlats. Feina rai!.