dimecres, 5 de maig del 2010

I desprès de Grècia...?


El mateix dia que el president de la patronal FEPIME, Eusebi Cima, en declaracions a COMRàdio, ha dit que «Espanya no és Grècia però està en el camí», el suïs Tobias Straumann de la Universitat de Zuric arribava a una conclusió similar.

El senyor Straumann és membre de l'Institut per Investigació Empírica de l’Economia, títol complicat però que permet als seus membres d’explicar-se amb molta claredat. Preguntat Straumann sobre l’ajut dels països de l’UE a Grècia diu que s’ha fet per evitar, almenys de moment, la fallida de Grècia perquè provocaria un efecte «domino» en el que entrarien Portugal, Espanya i Itàlia. També moltes institucions bancaries franceses i alemanyes caurien en la fallida degut al seu alt compromís amb préstecs estatals grecs.

Straumann creu que obrir l’Euro als països «perifèrics» com ell diu, és a dir Grècia, Portugal, Espanya i Irlanda va ser un error i posa com exemple de diferències amb la resta de paisos de l’euro la bombolla immobiliària a Irlanda o Espanya, producte de polítiques hipotecàries equivocades. Si l’UE no porta una política econòmica eficaç entre els estats membres, serà molt difícil que Grècia pugui mantenir-se dins de la unió de l’euro i una per ara impensable sortida, arrossegaria altres països del sud.

Sortir de l’euro suposa augmentar els interessos i reduir les importacions, cosa que ningú vol ni espera. La situació és molt crítica i convindrà estar molt atents per tal que l'UE no es converteixi en un club amb membres de primera categoria i amb membres de segona categoria, satèl•lits o depenent dels altres.

Les declaracions d’ahir a Brussel•les del senyor ZP no han convençut massa, i és que és molt difícil irradiar credibilitat amb un 20% d’atur i sense idees efectives per reduir-lo. Problemes i més problemes de molt difícil solució.