dimarts, 19 de maig del 2009

La democràcia directa, una vegada més



Assumeixo el risc de fer-me pesat, però no vull deixar passar l’ocasió d'escriure un moment sobre les votacions que tingueren lloc a Suïssa el darrer cap de setmana ajuntant votacions de nivell federal amb les cantonals i municipals, de manera que es va aprofitar millor el camí cap al local de vot.

Resumiré els temes de les votacions amb un curt comentari, si cal:
A nivell nacional:
Proposta per introduir les dites medecines complementàries (homeopatia, acupuntura, plantes i herbes...) dins de l’assegurança bàsica obligatòria. Aprovat amb un 67% de vots positius.

Proposta perquè els passaports siguin «biomètrics», és a dir que tinguin un «xip» on es guarden les dades personals, foto i dues empremtes digitals. Aprovat amb un 50.14% de vots positius. Els contraris, van manifestar la seva por a que les dades dels xips, guardades en un arxiu central, poguessin ser utilitzades per altres coses que pels passaports; això explica l'escassa majoria.

A nivell cantonal:
Quatre propostes per harmonitzar els estudis primaris i secundaris amb la resta de Suïssa. L’ensenyament és competència cantonal, de manera que existeixen diferencies entre cantons. Rebutjades les quatre propostes amb un 60% de vots negatius de mitjana. Les propostes van ser mal explicades i molta gent no les va valorar correctament.

A nivell municipal:
Elecció dels cinc membres del govern municipal (regidors) entre els que el 27 de setembre votarem l’alcalde. Els cinc que es van presentar van sortir elegits però la gràcia de tot era saber la quantitat de vots de cada un d’ells de cara a l’elecció del setembre.

Aquest resum pretén demostrar fins a quin punt la democràcia directa porta als ciutadans a prendre posició sobre temes molt diversos però que tenen incidència directa en la convivència.

Cap sistema és perfecte i tot és discutible i es pot canviar, però de moment em sembla molt reconfortant ser preguntat i poder-hi respondre directament.