dissabte, 16 de maig del 2009

La Torre Eiffel no és de Gustave Eiffel!



Maurice Koechlin, un enginyer de nacionalitat suïssa i francesa va estudiar al Politècnic de Zuric abans d’anar a treballar a l’empresa constructora de Gustave Eiffel. Com a enginyer principal es va encarregar del càlcul d’estructures d ‘algunes obres molt conegudes com ara el Viaducte sobre el riu Tardes a l’Auvergne o el Pont Maria Pia a Porto.

És poc conegut que l’empresa Eiffel va rebre l’encàrrec de fer els càlculs de la base per l’estàtua de la Llibertat de Nova York, regal de l’estat francès als Estats Units. Els dissenys d’estructures són de Koechlin.

Quan França va decidir oficialment l’any 1884 organitzar una Exposició Universal, un enginyer anomenat Sebillot va fer pública la idea de construir una torre dita “Tour du soleil” amb la que volia il•luminar tot París, com un nou Far d’Alexandria. Era una torre de granit amb uns focus gegants a dalt de tot.

Koechlin, junt amb el seu col•lega Nouguier, van proposar un «Pylone de 300 m d'hauteur», que no va entusiasmar massa a Gustave Eiffel que va encarregar algunes petites modificacions, com per exemple arrodonir en forma d’arc les estructures de la base i la distribució de les plataformes. El projecte fou aprovat per les autoritats franceses i la torre, dissenyada i calculada per Koechlin i el seu equip va passar a ser coneguda com a Torre Eiffel, silenciant els veritables creadors.

Per acabar diguem que la torre s’hauria d’haver desmuntat després de l’Exposició (com també era el cas del Palau de Montjuïc l’any 1929), però que gràcies a la decisió de no fer-ho pot Paris avui dia lluir el seu símbol més conegut.

Per cert, el nom de família de Gustave Eiffel era Bönickhausen, d’origen alemany de la regió d’Eifel (amb una f), absolutament impronunciable a França i que un avantpassat de Gustave va canviar. Us imagineu que de la torre se’n digués Tour Koechlin o Tour Bönickhausen?.


(Il·lustració: disseny original de Koechlin per la torre)

1 comentari:

Unknown ha dit...

Excelent i documentada entrada.

El relat d'ahir ens permet conèixer millor el món d'avui.

I Europa és fruit d'un relat "d'ahir" i de molts fets fortuits.

Gràcies per les entrades